TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE Truskawki są drinkiem z ulubionych owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE
Nie jedynie świetnie smakują, ale także są dodatni wpływ na bliskie zdrowie. Niektóre z korzyści które wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
zmniejszają zagrożenie chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety produkty te potrafią istnieć jeszcze szkodliwe.
Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to piękne źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy także witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A także E oraz szereg składników mineralnych, w ostatnim fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który pomaga spalanie tłuszczu), fitocydy (o działanie bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają ogromny czerwony kolor).
Truskawki toż w 90% woda, wśród której produkty zawierają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Mają bardzo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natur
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Cechę ta płynie z ochronnego działania owoców na system krążenia. Truskawki aktywizują białka, pomagające nie tylko przed chorobami układu krążenia, ale i zmianami poziomu cukru we natur.
2. Chronią przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki jest życie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na pewnym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa zarówno na postęp liczby antyoksydantów we natur, tym jednym wzmacnia układ odpornościowy. Czynniki te zmniejszają ryzyko miażdżycy, zawału a innych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na działanie i sztukę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz układ z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i reguluje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują naszą skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima kojarzony stanowi w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają pozytywnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g ma ok. 0,7 mg ), oraz wysokiej miary witaminy C, ułatwia przyswajanie tego pierwiastka. Dlatego mówi się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu wielkich w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z owoców roślinnych wynosi tylko kilka procent).
9. Działają ochronnie na złe promienie UV
Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że wówczas być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole zachodzące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwagi i wychowywania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z mózgu, co stanowi nadzwyczaj istotne w zachowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ POMOC I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że istnieć poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą dodawać się do stworzenia reakcji alergicznych i powodować bóle głowy. Istotne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, poprawia się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wpływać uczulenia.
Niektórzy mogą korzystać alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy prowadzi jej biegunka. Nie wskazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na liczną ich zawartość w wynikach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna twarzy i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zajmuje się ich życia kobietom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo tanie oraz dużo wszechstronne w bliskim świecie, sezon porusza się pod koniec miesiąca i utrzymuje przez cały czerwiec. Można się nimi kosztować bez końca, albo użyć w kuchni na liczne klucze do deserów, wypieków, koktajli, soków czy produktów do swej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa